|
|
|
... ollóval tisztítsuk meg a szárától és a csumájától, és mosás után deszkán, egy éles késsel hosszában vágjuk ketté! Utána késsel kaparjuk ki belőle a szőrös-magvas belső részt, majd a visszamaradt héjat erős vízsugár alatt mossuk meg újra! Öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és közepes lángon, fedő alatt főzzük puhára! A leégés elkerülése érdekében gyakran keverjük meg, vagy tegyü... |
|
|
|
|
|
|
|
... fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, a húst besózzuk, megborsozzuk. Egy nagy serpenyőben olajat forrósítunk, beletesszük a húst, és mindkét oldalát elősütjük; utána kivesszük. A visszamaradt zsiradékban a hagymát aranybarnára pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, összekeverjük, felöntjük egy kevés húslevessel, néhány darabka citromhéjjal, fokhagymával, sóval és borssal ízes... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Karácsonyi ételek
Almával töltött fácán
Hozzávalók: 2 db fácán (fiatal), 10 dkg füstölt szalonna, 2 g majoránna, 4 db alma, 10-12 db szegfűszeg, 1 dl olaj, só.
Az előkészített fácán mellét vékony csíkokra vágott füstölt szalonnával megtűzdeljük. Kívül-belül megsózzuk, a hasüregébe majoránnát szórunk. Az alma héját kissé bevagdaljuk, mindegyikbe 2-3 db sz... |
|
|
|
|
|
|
|
Karácsonyi ételek
Almával töltött fácán
Hozzávalók: 2 db fácán (fiatal), 10 dkg füstölt szalonna, 2 g majoránna, 4 db alma, 10-12 db szegfűszeg, 1 dl olaj, só.
Az előkészített fácán mellét vékony csíkokra vágott füstölt szalonnával megtűzdeljük. Kívül-belül megsózzuk, a hasüregébe majoránnát szórunk. Az alma héját kissé bevagdaljuk, mindegyikbe 2-3 db sz... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... 18-án estünk fogságba Minszk város
környékén. Az első éjszakát hullák között, piszokban töltöttük egy hangárszerűépületben. Másnap, 19-én mintegy 10 000 főt elhajtottak. Visszamaradtunk úgy
80-an, akik fizikailag rossz állapotban voltunk. Mi temettük el a hullákat.
Március közepén mi is útra keltünk. Öt nap után szerelvényünk a nyílt pályán
... |
|
|
|
|
|
|
|
... szegfűszeget, az ananászt, a mazsolát, a mandulát, és leöntjük a narancslével, majd lassú tűzön lefedve 20-30 percig főzzük.
A húst előmelegített tálra tesszük.
A visszamaradt levet a liszttel csomómentesre keverjük, fél dl vízzel felengedjük, és még néhány percig főzzük.
A csirkét leöntjük a szósszal, és az avokádóval, a naranccsal és petrezselyemmel díszít... |
|
|
|
|
|
|
|
... leszűrjük, visszatesszük kíméletesen forrni, beletesszük az egyik citrom reszelt héját és levét. Ebbe a lébe szaggatjuk a kis halgombócokat, 5 percen át főzzük, majd kivesszük.
4. A visszamaradt lébe habverővel belekeverjük a félig felvert tojásfehérjéket, és 5 percen át főzzük. Amikor a fehérje megkeményedett, finom szűrőn (ruhán) keresztül átszűrjük. A tiszta lébe beletess... |
|
|
|
|
|
|
|
... fahéjat, a szegfűszeget, az ananászt, a mazsolát, a mandulát, és leöntjük a narancslével, majd lassú tűzön lefedve 20-30 percig főzzük.
A húst előmelegített tálra tesszük.
A visszamaradt levet a liszttel csomómentesre keverjük, fél dl vízzel felengedjük, és még néhány percig főzzük.
A csirkét leöntjük a szósszal, és az avokádóval, a naranccsal és petrezselyemmel dís... |
|
|
|
|
|
|
|
... saját levükben megpuhuljanak (paraj, sóska, paradicsom, gomba), vagy csak nagyon kevés folyadékot igényelnek.
A párol... |
|
|
|
|
|
|
|
... uborkát meghámozzuk, és mindkettő húsából, karalábévájóval golyókat formázunk. A golyókat négy, vastag falú üvegpohárba egyenlően elosztjuk, és felhasználásig hűtőszekrénybe tesszük. A visszamaradt uborka és dinnye húsát kikaparjuk, apróra vágjuk.
Elkészítés: A felaprított uborka és dinnye húsához adjuk a törtjeget, a szeletelt mandulát, a citrom levét, a bort, ízlés szerint... |
|
|
|
|
|
|
|
... vágott fokhagymával fűszerezem, hozzáadom a hússzeleteket és párolom. Nek keverem, csak rázogatom. Néha kevés vízzel öntöm fel. A párolást követően a húst egy másik edénybe rakom. A visszamaradt levet kevergetve besűrítem. Hozzáadom a csíkokra vágott megmosott paprikákat és 5 perc múlva a paradicsomot. Tovább párolom, sózom és a lecsót a hússzeletekre öntöm. Már csak rázogatom, ho... |
|
|
|
|
|
|
|
... helyezünk rá. A fokhagymát felszeleteljük, az újhagymát darabokra vágjuk és a hal mellé tesszük, végül kevés fehérborral megöntözzük, Mikor elkészült, akkor tálra tesszük.
A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a gombát, majd felöntjük tejszínnel és összeforraljuk. Sóval és borssal ízesítjük, mellétesszük a maradék szeletekre vágott fokhagymát és újhagymát, majd belefacs... |
|
|
|
|
|
|
|
... kiszedve, a levét kipréselve, egy lemért porcelántálba vagy ép, zománcozott lábosba teszünk. A narancs- és citromhéjat, ha ledaráljuk, akkor íz, ha vagdaljuk, akkor dzsem lesz belőle. A visszamaradt narancs- és citromhéjat a rostokkal együtt finomra vagdaljuk vagy ledaráljuk, beletesszük a narancslébe és még 5 liter vizet teszünk hozzá, akkor befedve, 24 óráig hagyjuk állani. Azut... |
|
|
|
|
|
|
|
... fagyát...
néhány viseltes gatyát
eljuttatok majd hozzátok,
de nehogy a fejetekre húzzátok,
idétlen barmok!
Különben is mit akartok,
fejlődéstanilag visszamaradt emlősök?!
Korcsok vagytok, nem ősök!
Meggyalázzátok a késő utódokat!
Kaktusz bökje meg az ülőgumótokat!
Mars innen! Végeztem! Slussz!
Nézze meg a... |
|
|
|
|
|
|
|
... félig ellepje), és sütőben, a húst többször átforgatva süsd készre. Ha elkészült a hús, emeld ki a szószból, és vágd fel szeletekre. A darabos fűszereket vedd ki a mártásból, és a visszamaradt zöldséges levet botturmixal pürésítsd. Ízesítsd egy evőkanálnyi citromlével, majd tedd vissza a tűzre. Habard be tejföl és liszt keverékével. Tálalj mellé zsemlegombócot, knédlit.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojás
fél csokor kapor
5 dkg zsír
só
Elkészítés:
A hússzeleteket kiveregetjük,megsózzuk lisztbe mártjuk,és kevés forró olajban elősütjük.A sütésből visszamaradt zsiradékban megpirítjuk az apróra vágott hagymát,megszórjuk pirospaprikával,kevés vízzel felengedjük,és visszatesszük a hússzeleteket.Fedő alatt puhára pároljuk.Kiszedjük a húst,és a l... |
|
|
|
|
|
|
|
... babérlevelet, 1 gerezd zúzott fokhagymát és 1 kisebb fej apróra vágott vöröshagymát használtam. 6 óra hűtőben pihentetés után megsóztam és olajon hirtelen megpirítottam a marhát, a visszamaradt zsiradékon pedig egy újabb fej apróra vágott vöröshagymát, valamint a felkarikázott répát és gyökeret is átfuttattam.
Sütőzacskóba tettem a húst és a zöldségeket, kb. 1 dec... |
|
|
|
|
|
|
|
... Kevés olajjal megkent alufóliába tekerjük. Ketchuppal, Delikát ételízesítővel ízesített húslevesben kipároljuk. A fóliát eltávolítjuk, a roládokat kissé rézsútosan felszeleteljük. A visszamaradt levet kevés tejszínnel mártás sűrűségűre beforraljuk. Tálaláskor bevonjuk vele a húst. Párolt zöldségekkel, sült burgonyaropogóssal körítjük.
Elkészítési idő: 70 perc
Egy a... |
|
|
|
|
|
|
|
... megtisztítjuk, szeletekre, illetve cikkekre vágjuk. (A paradicsomok héját forró vízbe mártva el is távolíthatjuk.) A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. A sütőtálból kivesszük a szárnyakat, a visszamaradt szaftot serpenyőbe tesszük, s ezen futtatjuk meg a paprikaszeleteket. Amikor összeestek, rátesszük a paradicsomokat, ha szükséges, sózzuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, és erős lángo... |
|
|
|
|
|
|
|
... legyaluljuk, vagy nagyon vékony karikára vágjuk. Hozzákeverjük a megtisztított, lemosott és ugyancsak vékonyra karikázott vöröshagymát és besózzuk. Lefedjük, és másnapig állni hagyjuk. A visszamaradt sós léhez hozzákeverjük az ecetet, a cukrot és 5 dl vizet. Beleszórjuk a fűszereket (a torma, valamint a fokhagyma kivételével), és felforraljuk. Egy-két percnyi főzés után elzárjuk a... |
|
|
|
|
|